Встановлення

Кудиcь зник псевдографічний інтерфейс. Його замінив GUI, стиль якого наводить на думки про GTK. Крім того що програма інсталяції тепер з GUI вона ще стала менш функціональнішою. Не показуються мітки розділів HDD, не можна відмовитися від встановлення завантажувача, не можна вибрати завантажувач. При навігації з клавіатури кнопки виділяються якоюсь занадто тонкою рамочкою. Зате є кнопка "Знімок екрану". Не знаю чи це залежить від розрядності ОС, але попереднього разу, коли я пробував встановлювати Crunchbang в завантажувальному меню були пункти на зразок "Live with low memory", "Installer (low memory)", а нині їх всього три: Live system, Install, Test memory. Пиздато. Дистрибутив позиціонується як легкий, такий що можна встановити на старий і/або малопотужний комп.


Після встановлення

NetworkManager не "бачить" USB 3G модема хоча в "живому" режимі все працювало. GUI NetworkManager виглядає як у Windows 95 (не знаю чому, мабуть якісь незрозумілі конфлікти з уже наявними, якимись незрозмуілими, конфігами). Спробув запустити з-під root — те саме. Після 4-х перезавантажень, chroot і завантаження wvdial з усіма залежностями NetworkManager несподівно побачив пристрій і все запрацювало. Що дивно, так це те що NetworkManager не питає пароль root при налаштуванні і створенні з’єднань. Після несподівного чуда сцілення чудо-програми NetworkManager спробував я встановити пропрієтарний драйвер для NVIDIA GPU. Випадково натрапив на пакунок nvidia-detect який може визначити що за модель відеокарти від NVIDIA встановлена і порекомендувати підходящий пакунок. Після встановлення пакунку nvidia-glx мені сказали що треба перезавантажитися і потім прописати якісь налаштування в xorg.conf. Дивись файл який README постачається разом з драйвером написали мені. Я перезавантажився і що б ви думали? Xorg сервер не запускається. Тільки консоль. Одна. Одна блін! на інших пароль і логін не вводиться. Що цікаво в консолі реєструвати не потрібно. Або реєструється автоматично або так якось налаштовано. Після з’ясування помилки через яку сервер не запускається і повідомлення про яку я не можу тому що не пам’ятаю а історія в текстовому броузері lynx схоже не збереглася, я спробував команду X -configure. Не допомогло. Тоді я пішов в Мережу шукати відповідь на питання що робити. Знайшов: треба виконати команду nvidia-xconfig від імені root яка сворить якийсь свій, правильний, файл xorg.conf і потім виконати команду init 5. Програму nvidia-xconfig треба ствити руцями бо разом з драйвером для відеокарти NVIDIA вона не встановлюється. Ще fbxkb (для індикації поточної розкладки клавіатури) атоматично не запускається.

Mozilla Firefox тут 20 версії. Використовується ніфіга не "легкий" емулятор термінул Terminaotor. Клавіші "збільшити гучність" і "зменшити гучність" прцюють "з коробки". Також є Flash "з коробки". Fbxkb не запам’ятовує розкладку для кожного вікна. Дуже зручно що в глобальному меню є пункти "Install LibreOffice", "Install Opera", "Install Chrome", "Install Chromium Browser" і т.п. Про наібр прогарм які йдуть в наборі Crunchbang і про те як тут грно попрацювали з Openbox писати лінь. Скажу тільки, що обрати які програми встановлювати а які ні не дають. Ще тут є майстер який задає питання на зразок: "Хочеш оновити систему?", "Хочеш встановити Java?" і т.п. Програма називається cb-welcome. 3D ефекти (тінь) трохи "гальмують" навіть з NVIDIA 9600 GT

Схоже в системі вимкнено обліковий запис root. Паролю для адміна не питали. Sudo працює сходу.

Після старту система займає близько 132 мебібайтів в оперативній пам’яті. Швидкість завантаження до дисплейного менеджеру (Slim) складає близько 18 секунд.


Знімок екрану:

Alt text