Шістдесяти чотирьох розряднаий. Редакція з MATE. Версія 2013.12.

Спершу про хороше. Все працює доволі швидко. Швидко завантажується, вимикається. Не доводиться спостерігати за тим як комп силиться завантажити DE і відразу після входу, і потім ще деякий час, від машини не можна нічого добитися бо все підвисає і постійно щось завантажується. В дистрибутиві відразу є пропрієтарні драйвера для GPU від NVIDIA & AMD, тобто не потрібно їх встановлювати. В поставці дистрибутива присутні кодеки для пропрієтарних (не знаю як правильно називаються) форматів аудіо і відеофайлів. Skype теж не потрібно встановлювати тому що він вже встановлений. Клієнт електронної пошти — Thunderbird. Клієнт BitTorrent — qBittorrent. LibreOffice не встановлено, але при потребі його буде автоматично встанолено був би тільки Інтернет. NetworkManager’а немає. Замість нього алпет який дістався схоже дістався у спадок не то від Mandrake не то від Mandriva. Мій USB 3G модем розпізнався без проблем, але при завантаженні MATE той палет довго пише Connecting чи Preparing to connect чи щось таке, але так і не з’єднується і довдиться вручну підключтися. До речі, простим вибором пункту меню (програма автомаично і коректно пдібрала параметри з’єднання). Є адміністративний центр (від Mandrake схоже) за допомогою якого можна змінити завантажувач (LILO/GRUB) і деякі його налаштування, покерувати користувачами і групами, налаштувати FTP, веб сервер, DHCP, проксі, DNS, VPN з’єднання, NTP, openssh, firewall, NFS, відеокарту, локалізацію (дуже легко змінити мову інтерфейсу програм) і ще доволі багато чого іншого. Відеоплеєр — vlc. Аудіоплеєр — Clementine. Дсиплейний менеджер — не то GDM старої версії (не з GNOME 3) не то MDM. В будь-якому разі це добре, бо там є клавіатурні прискорювачі для кнопок і для того щоб їх побачити не треба настискати Alt. Для запису CD, DVD використовується SimpleBurn. Є спеціальна програма для створення живчиків (але схоже працює тільки з PCLinuxOS). Розмір дистрибутиву 642 мегабайта. І в консолі кирилиця коректно відображається.

Тепер про погане. Я не знайшов сторінок керівництва, тобто не можна прочитати man по команді dd, наприклад. Схоже що це стосується тільки шістдесяти чотирьох розрядної версії. Довелося знайти сторінку в Мережі зі списком усіх пакунків для 32 розрядної версії і звідкти завантажити пакунок man-pages. А також встановити пакунок man. Але після його встановлення нічого не змінилося. Windows XP з іншого HDD не можна завантажити. Через адміністративний центр я додав Windows, але безрезультатно. Потім спробував прописати декілька параметрів. Все майже те саме тільки тепер немає помилки про невідомий тип не то розділу не то файлової системи. Це був GRUB. Пізніше спробую LILO. GRUB 2 в репозиторії не знайшов. І схоже що к-ть пакунків для 32 розрядної і 64 версії різниться не на користь останньої. Але майже всі необхідні мені програми я знайшов в репозиторії.

Схоже що для того щоб щось подрукувати на принтері доведеться підключитися до Мережі бо cups не встановлено.

PS Забув додати що при налаштуванні мережі можна поставити галочку і з’єднання з Інтернет буде автоматично встановлюватися навіть якщо використовується USB 3G модем!

І цілком можливо що GRUB поставляється в повному об’ємі (здається деяких команд немає).