Вирішив встановити GNOME 3 поряд з KDE. Зробив я це тому що мені завжди більше подобався стиль GUI в GNOME, а KDE мені здавався і здається яким Windows подібним. Причому ще з того моменту, коли я вперше його побачив в OpenSUSE 10.3 (саме тому я через декілька днів перевстановив дистрибутив вже в GNOME версії; і навіть відчув якесь полегшення чи щось близьке).

Отже пишемо команду

# zypper in -t pattern gnome

АБО

# zypper in -d -t pattern gnome

В цьому випадку пакунки з патерну gnome будуть завантажені але не встановлені і доведеться ще раз вводити команду zypper in -t pattern gnome.

І отримуємо повідомлення про те що є певні конфлікти між вже встановденим і тим що збираємося встановити. Пропонується декілька варіантів на вибір для розвязання еонфлікту. Для уникнення проблем я вирішив вибрати варіант під номером 1 — видалення пакунку patterns-openSUSE-kde4_pure.

Після встановлення

Розкладка клавіатури

Після встановлення я виявив, що GNOME 3 вантажиться трохи швидше ніж KDE і в цілому більш отзывчивый, ну, принаймні візуально (крім моменту першого доступу до головного меню (Activities)).

Друге, що я виявив так це те що GNOME 3 ігнорує налаштування розкладки клавіатури в файлі /etc/X11/xorg.conf.d/90-keytable.conf і не зберігає розкладку для кожного окремого вікна. Ну добре подумав я, і пішов за адресою System settings/Region and language/вкладка Input sources і побачив там регресію. Налаштувань там стало менше. Зокрема стало неможливо налаштувати DE так щоб воно запам’ятовували розкладку для кожного вікна окремо, зникла опція "використоувати типову розкладку в нових вікнах" etc. І взагалі змінилося GUI. Для зміни комбінацій клавіш тре клацнути по Shortcut setting, і потім вибрати збоку категорію Typing. Крім Switch to next source і Switch to previous source там ще буде якась незрозуміла Compose key яка, схоже не працює.

Для повернення більш-менш нормальної поведінки довелося встановлювати dconf-editor. Отже, після його встановлення запускаємо програму і йдемо в org/gnome/desktop/input-sources і змінюємо параметр xkb-options. В моєму випадку цей параметр має значення

['grp:rwin_toggle,lv3:ralt_switch', 'terminate:ctrl_alt_bksp']

А параметр sources значення [('xkb', 'us'), ('xkb', 'ua')]

Але все одно, розкладка клавіатури не зберігається для кожного вікна окремо і індикатор на панелі не змінюєтья, коли перемикаю розкладку.

Більше функціоналу. Розширення

Як зробити знімок вікна

Alt+Print Screen — знімок активного вікна.

Print Screen — всього екрану.

Видалення паттерну gnome

Видаляємо пакунок patterns-openSUSE-gnome. Не знаю чи видалення цього одного пакуну також призведе до видалення і всіх інших які мають до нього відношення. Особисто я виконував команду

zypper search pattern | grep -i gnome

і потім видаляв все що встановлено. Або, може, команда

zypper rm --clean-deps patterns-openSUSE-gnome

Призведе і до видалення всього іншого. Не знаю.

Коротше, я не зміг ЦИМ більше користуватися. По-перше, чим більше відкритих вікон і чим частіше між ними треба перемикаться, тим більше починаєш помічати, що занадто багато дій потрібно зробити для такої простої і часто використовуваної операції. Якщо використовувати Alt+Tab, то ше майже нормально. Навіть зручно, що є вікна з інших віртуальних робочих столів. Але у випадку з мишкою… Треба підвести вказівник мишки в лівий верхній кут екрану, проаналізувати мініатюри вікон які перед тобою з’явилися і мишкою вибрати потрібне (подібна поведінка більше б згодилася для представлення усіх вікон з усіх віртульних стільниць). А якщо вікно на іншому віртуальному робочому столі, то взагалі… А так, перемикання між віртуальними роб. столами. Після декількох годин використання цього DE в мене виникло здивування з приводу того, що в GNOME 3 прибрали аплет з панелі для цих цілей. Ситуація схожа на перемикання між вікнами програм, але ще додатково доведеться тягти вказівник мишки в правий бік екрану, чекати доки з’явиться список цих віртуальних стільниць і знову вести вказівник і тицяти в потрбіному місці. Також дуже дратує те що ти мусиш встановлювати розширення які заміняють або змінють базові функції (такі як перевикння між вікнами і робочими столами) GNOME 3 для більш швидшої роботи і зручності. І тільки маленька смужка і піктограма для індикації автивного вікна! Не можна просто тицьнути десь вгорі екрану і вибрати потрібне тобі вікно. Для чого вона взагалі там є? А так, церез неї доступне меню програми. Я з півгодини шукав як підключитися до чату в Epmathy. Навіть довідку відкрив. І в довідці пишеться про те що потрібно спочатку зайти в меню. Але де воно?! Саме вікно програми не містить оного. Тільки випадково клацнувши по пікторграмі прогрми для того щоб вийти (зазвичай виходжу коміб. клавіш Alt+F4) я його знайшов. Доречі, меню програми також доступне по Alt+F10.

По-друге. Ще більше зменшення функціональності ґноміських програм. Для чого?!

Хоча мушу визнати що є щось таке особливе, привабливе в ньому. Хоча б інтегрований IM клієнт…