Це зведена стрічка дописів усіх користувачів.

Assertion `srb->Map' failed

Помітив що при увімкнених ефектах віконного менеджера XFCE вони гальмують. При спробі виконати команду glxgears отримав повідомлення про помилку на зразок ../../../src/mesa/swrast/s_renderbuffer.c:584: map_attachment: Assertion `srb->Map' failed

Рішення знайшов тут: Solved poor video quality in Arch after updating Intel drivers. Рішення доволі просте. Потрібно створити конфігураційний файл в /etc/X11/xorg.conf.d/ і записати туди таке:

Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
EndSection

файл можна назвати 20-intel.conf. Після створення конфігураційного файлу і збереження змін слід перезапустити X сервер.

Posted
Встановлення Yii в ROSA Linux або як примусити сайт на Yii працювати в ROSA Linux

Сьогодні витратив купу часу намагаючись таки запустити сайт зроблений на PHP фреймворку Yii запрацювати у себе на ПК. Особливо бісило те що в Windows під WAMP все прекрасно запрацювало і все я що я зробив просто скопіював каталог з сайтом в потрібний катало на комп’ютері. По перше, треба встановити Apache & MySQL. Як це зробити дивіться або в цьому блозі або здогадаєтесь і самі. По друге, потрібно вказати PHP де знаходиться сокет MySQL (про те як це зробити я писав). По третє, встановити два модулі для Apache: apache-mod_authz_host і apache-mod_access_compat. По четверте, модулі для PHP для взаємодії з БД. Ось список пакунків: php-mysql, php-mysqli, php-mysqlnd, php-pdo_mysql, php-pdo_sqlite, php-pear-MDB2_Driver_mysql, php-pear-MDB2_Driver_mysqli, php-sqlite3. Гадаю не всі вони потрібні, але… Найбільш цікавими в цьому списку є модулі для Sqlite. А знаєте для чого вони? Вони для роботи з сесіями. А знаєте як про дізнався? Коли, я вже ніби все встановив замість сайту я бачив лише сторінку з повідомленням CDbConnection failed to open the DB connection: could not find driver і купу інших помилок. Я почав шукати за доп. Google і все знайдене мною вказувало на те що або не працює якийсь драйвер для взаємодії з БД або його немає або десь в коді помилки. Я вже почав шукати як вмикати і вимикати PHP модулі, дивитися чи є файли потрібних модулів в каталозі /usr/lib64/php/extensions/, переглядати конф. файли, але потім я прочитав "Kindly remove this line, it will work fine. 'session'=>array( 'class'=>'CDbHttpSession', 'timeout'=>900,)," на цій: http://www.yiiframework.com/forum/index.php/topic/44665-cdbconnection-failed-to-open-db-connection-could-not-find-driver/ сторінці і закоментував цей рядок в конф. файлі. І, о чудо, сайт запрацював майже нормально (окрім повідомлень про неініціалізовану змінну session). Прагнучи розібратися в тому що той рядок робить я почав шукати по yii 'session'=>array і натрапив на цю сторінку: http://www.yiiframework.com/forum/index.php/topic/4262-multi-dimensional-arrays-in-session/ де написано CHttpSession. Вирішивши дізнатися що воно таке я відкрив довідку і не пам'ятаю як натрапив на сторінку про CDbHttpSession на якій написано "By default, it will use an SQLite3 database named…".

Отак от "весело" можна провести вечерок у себе вдома намагаючись просто запустити сраний сайт для щоб протестувати його і займатися його розробкою. Лайно.

Posted
Can't connect to local MySQL server through socket '/run/mysql/mysql.sock' (2 "No such file or directory") in fuck.php on line2

Отаке от повідомлення винесене в заголовок вилазить, коли я з PHP програми намагаюся підключитися до MySQL серверу. Трапляється таке в ROSA Linux R5. Звичайно воно мене дуже "порадувало" і я пожалкував що не записав те як я дане проблему вирішив, коли першого разу встановив ROSA Linux R5. Вирішення проблеми доволі просте: потрібно відкрити файл /etc/php.ini від імені root в текстовому редакторі, познаходити рядочки на зразок mysql.default_socket = і після знаку = вписати повний абсолютний шлях до сокету. В даному випадку це /run/mysql/mysql.sock (без лапок. Просто /run/mysql/mysql.sock). Потрібно це зробити для mysqli, mysql, pdo (pdo_mysql.default_socket=/run/mysqld/mysql.sock і т.д.).

Posted
Linux висне при копіюванні великих файлів

Дуже дратуюча особливість Linux яка час від часу проявляє себе в різних дистрибутивах і в різних версіях ядра і полягає в тому що при копіюванні більш-менш великих файлів (гігабайт і більше) на зовнішні USB пристрої, HDD і навіть в межах одного HDD ОС перестає реагувати на дії користувача, дані копіюються вкрай повільно, все завмирає і завантаженість CPU зростає до 100%. На даний момент мені допомогло відключення transparent_hugepage такою командою:

echo "never" > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/enabled

Завантаженість ЦП все одно знаходиться в межах 50% — 100%, але з системою хоч можна нормально працювати. Також тут побачив що можна спробувати ще отаке:

echo 'never' > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/defrag
echo 'no' > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/khugepaged/defrag

Copy data to USB stick - System Lag

khugepaged: gets stuck when writing to USB flash, 2.6.38-rc2

Posted