В мене вже була встановлена версія 12.3 яку я оновив до 13.1, але внаслідок невдалої розмітки HDD і відсутності LVM і того що спершу файлова система на розділі home, а потім і на кореневому розділі, перейшла в режим тільки для читання вирішив завантажити Live CD (розмір якого 942 Міб), видалити всі розділи на жорсткому диску і почати з чистого аркуша.

Конфігурація мого ПК: Pentium Dual-Core E5400 2.7Ghz, HDD: SAMSUNG HD160jj SATA II 7400 RPM, 3 GiB DDR2, motherboard: GIGABYTE GA-31M-ES2L.

За доп. dd записав образ на USB флешку. Виявилося що все відбувається повільно і час від часу система завмирає і ні на що не реагує. Програми доволі довго завантажуються, а в меню крще нічого не шукати. Оскільки такого з 12.3 не було, я вирішив спробувати підключити до іншого порта, але не допомогло. Незважаючи на це система інсталювалася десь в межах 20 хв. В якості файлової системи обрав Btrfs віддавши розмітку HDD на відкуп інсталятора відмітивши пункт Use Btrfs as default filesystem а також пукнт Enlarge Swap for Suspend внаслідок чого було створено розділ під swap (який став 1-м) розміром 3073 Міб (хочв в інсталяторі показало що рівно 3 Гіб), розділ в 40 Гіб під кореневу файлову систему і ще один розідл в 107 Гіб для home. На відміну від 12.3 в KDE типово при завершенні роботи запам’ятовуються всі запущені ппрограми, зміни (видалення програм, зміна файлів etc) зроблені "живому" режимі записуються на носій (чого, здається, не було в 12.3), панель в порівнянні з 12.3, здається, стала вищою, в системному лотку тепер з’явився значок Apper (раніше не було), при спробі відтвроити якесь mp3 не виникає пропозиції встановити відповідні кодеки, а тупо запускається Amarok який не може відтворити аудіофайл, відеоплеєра як не було так і немає, якщо клацнути по відеофайлі, то з’явиться діалог з пропозицією встановити відповідне ПЗ, але програми виявлено не буде і тобі дадуть 2-а варіанта: переглянути список реопзиторіїв і додати якийсь або натиснути No. Інсталятор не перекладено на українську, KDE теж не перекладено (сподіваюся що під час встановлення і при наявності підключення до Мережі або після встановлення, всі потрібні пакунки автоматично інсталюються).

Після встановлення. KDE ніби швидше запускається (завантаження до зникнення анімації яку показують при завантаженні KDE займає приблизно 1 хв 2 секунди), стільничий пошук вимкнено (у 12.3 було навпаки тож можна було споглядати додаткові пункти "Сьогодні", "Вчора", "Документи" і таке інше (на додачу до традиційних закладок і розділів HDD, пристроїв) на боковій панелі в Dolphin), немає RSS агрегатора, більше плазмоїдів, KDE може "упасти", зависнути при зміні кольорової схеми, стилю чи декорації вікон, при зміні стилю він може змінитися не у всіх програмах (доведеться завершувати сеанс KDE), типова тема kdm стала елегантнішоою і дещо нагадує інтерфейс gdm з GNOME 3 (також кнопки з написами і клавіатурними прискорювачами замінили на кнопки тільки з піктограмами, але клавіатурні комбінація, наприклад Alt + S, продовжують працювати), при копіювання/переносі великих файлів в межах HDD а також на флешки вся система дуже сповільнюється (в 12.3 з копіюванням в межах HDD такого не було а у випадку з флешками проблема вирішувалась запуском iqrbalance), вимкнено звук завантаження KDE і завершення сеансу, шрифти стають дрібнішими в уже встановленій системі. MySQL Workbench нормально не працює, при оновленні якогось дідька завантажується набір фонів для робочого столу (77.5 MiB). На око Btrfs трохи повільніша за використовувану мною раніше resiserfs & ext4. Варто згадати про KWallet manager який навіть після видалення пакунку kwalletmanager і неодноразового натиснення Store unsafe, Don't ask again все продовжував мене дратувати своїми пропозиціями які я змушений був прийняти. Так само як і у 12.3 зникла піктограма NetworkManager з системного лотка і так само як і в попередньому релізі відмовляється працювати NetworkManager після перезавантаження (про що нічого не написано в нотатках до випуску).

Для вирішення проблеми з NetworkManager слід виконати наступні команди від імені root:

 systemctl is-active network.service && systemctl stop network.service
 systemctl --force enable NetworkManager.service
 systemctl start network.service

Спробував OpenSUSE 13.1 в Virtual Box. Все дуже повільно. Ще змінили картинку яка показується, коли ПК гібернізується. Тепер це зображення хамелеону на фоні яикхось паскудних абстрактних "обоїв". Про інші зміни можна почитати на їхньому сайті.