Вирішив спробувати IceWM тому що KDE "важкий" і якщо поназапускати трішки програм, то все починає гальмувати, підвисать і стає не комфортно. Часто чути як HDD активно щось пише/читає. До того ж, часом, процес Xorg починає займати дуже багато процесорного часу (не можу сказати чи таке відбувається тільки під KDE оскільки крім KDE на openSUSE 12.3 досі нічого іншого не викор.).

В OpenSUSE 12.3 встановлено пакунок icewm-lite який надає полегшену і менш функціональну версію цього віконного менеджера, тож від імені користувача root пишемо

# zypper in -y icewm-default

Погоджуємося на видалення пакунка icewm-lite. Запускаємо icewm і виконуємо нищенаведену команду для копіювання файлів налаштувань з /etc/icewm в каталог ~/.icewm/:

$ cp /etc/icewm/{keys,preferences,menu,toolbar,winoptions} ~/.icewm/

Спершу я налаштував клавіатурні скорочення для запуску програм. Так швидше ніж лазити в меню чи друкувати назву програми в якомусь запускачі. Для асоціації певної комбінації клвіш з тим яку програму вона буде запускати використовується файл ~/.icewm/kesy. Отже відкриваємо його в текстовому редакторі і вносимо потрібні зміни. Ось вміст мого файлу keys:

key "XF86HomePage"              firefox
key "XF86Search"                firefox --new-window  metacrawler.com 
key "XF86Calculator" kcalc
key "XF86Explorer" dolphin
key "XF86Mail" kmail

key "Super+k" konsole
key "Super+b" VirtulBox
key "Super+c" cherrytree
key "Super+n" plasma-windowed org.kde.networkmanagement
key "Super+e" komodo
key "Super+r" konsole -profile "Root Shell"
key "Super+a" akregator
key "Super+p" clementine
key "Super+s" smplayer
key "Alt+Ctrl+s" ksysguard

Щодо мультимедійних клавіш, то запускаємо в терміналі xev і тицяємо в одну зних, серед того що з’явиться в терміналі має бути щоcь на зразоr XF86Тутякийсьтекст. Копіюємо цей рядок в файл навпроти пишемо яку програму потрібно запускати у відповідь на натиснення цієї кнопки. Якщо ж рядка такого немає, то треба зробити ще додаткові налаштування. Але, оскільки, мені ліниво шукти інформацію, то…

Тепер автоматичний запуск програм. Список того що буде запускатися при старті icewm вказується в файлі ~/.icewm/startup. Файл має бути виконуваним. Відкриваємо термінал і там пишемо

touch ~/.icewm/startup && chmod +x ~/.icewm/startup

Вілкриваємо файл startup в текстовому редакторі додаємо туди програми. Кожна програма на окремому рядку і в кінці амперсанд &:

#!/bin/sh
numlockx on&
klipper&
kmix&
rsibreak&
knotes&
krunner&
exit 0

Тепер фон робочго столу і розташування панелі задач. Відкриваємо файл prefrences і шукємо там рядок TaskbarAtTop=0. Якщо хочемо щоб панель була зверху міняємо нулик на одиницю. За фон робочого столу відповідає параметр DesktopbackgroundImage, який розташовано майже в самому низу. Тут, пясля знака =, прописуємо шлях до файлу.

Проблеми. Виявляєтья що нормально запустити NetworkManager не можна. Це стосується OpenSUSE KDE. Що нам потірбно так це можливість керувати/налаштовувати мережеві з’єднання використовуючи цей самий NetworkManager і GUI. Програми nm-applet, як з’ясувалося, немає. Для того щоб вона з’явилася потрібно встановити пакунок NetworkManager-gnome. Звісно можна запускати і KDE’шний аплет, але це буде прям ціле окреме вікно, яке можна буде згорнути в системний лоток хіба що засобами самого IceWM (меню заголовку вікна). Та і запускається цей аплет хитро:

plasma-windowed org.kde.networkmanagement

Якщо все таки викор. nm-applet, то і тут не без певних особливостей. Тут (тему на формі створив, коли не зміг знайти цей nm-applet і довелося коннектитися використовуючи команду nmcli в консолі) людина пишу, що зпускає nm-applet наступним чином (це з його файлу startup):

sleep 2
/usr/lib/polkit-gnome-authentication-agent-1 &
nm-applet &

За його словами отой sleep там тому що, інакше nm-applet, час від часу запускається не нормально.

А, так, якщо розмістити панель задач згори, то вона буде перевривати вікно krunner’а.