Додавання нових матеріалів

Спочатку перейдіть на свою сторінку, котрої ще не існує. На це вдрукуйте в адресний рядок своєї оглядачки таке:

docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Назва_Вашої_сторінки

Вікі повідомить, що стаття ще не існує, та запропонує Вам її відредагувати. Ви зможете вдрукувати її текст, а опісля визначте її розряди (див. нижче) та збережіть. Це все, що потрібно.

Якщо Ваша стаття величенька, подумайте про те, щоб розбити її на частини. Опісля головну її сторінку вдрукуйте як звичайно (зазвичай там повинен бути зміст), а самі розділи записуйте як підсторінки — ось так:

docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Назва_Вашої_сторінки/Назва_підсторінки

Послатися на одну статтю в другій можна таким чином:

<span class="createlink"><a href="/cgi-bin/ikiwiki.cgi?page=%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B8%2F%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0_%D0%BF%D1%96%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B8&amp;from=Dlou%2Farchive%2F%D0%AF%D0%BA_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96&amp;do=create" rel="nofollow">?</a>Назва підсторінки</span>

Ваше посилання матиме такий текст: Назвасторінки/Назвапідсторінки. Інакший текст посилання можна задати так:

<span class="createlink"><a href="/cgi-bin/ikiwiki.cgi?page=_%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%BE_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83&amp;from=Dlou%2Farchive%2F%D0%AF%D0%BA_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96&amp;do=create" rel="nofollow">?</a>Назва сторінки/Назва підсторінки </span>

Статті до поліпшення

?Дивіться тут

Мова

  • Зважайте на загальний стиль матеріалу. Погано, коли в межах короткого ЯКЦЕ можна знайти цілу купу стилів — це неабияк втомлює.
  • Якщо автор має якісь побажання чи поради щодо змін і доповнень, то до них повинні ставитися як до закону (якщо вони не суперечать здоровому глуздові та правопису).
  • Усі ми любимо вимовляти (та писати) назви улюблених програмних виробів по-своєму. Але пам'ятайте, що перевага повинна надаватись стандартним (читай: латинізованим, якщо саме такою є ця назва) написанням: це полегшить пошук за ключовими словами.
  • Перевіряйте ваш переклад програмою перевірки правопису. Якщо програма не знаходить вашого слова, не полінуйтесь знайти його в словниках, коли слова нема й там, то, швидше за все, воно є русизмом чи діалектизмом і його треба замінити.
  • Зручно вживати електронні словники - http://slovnyk.org.ua/, http://dict.linux.org.ua/, http://stardict.sourceforge.net/Dictionaries_dictd-www.mova.org.php, http://ulif.org.ua/ulp/html/dict_ukr.htm, http://ulif.org.ua/ulp/dict_all/index.php, http://ukrmova.virtualave.net/cgi-bin/olenuapro.pl
  • При використанні машинного перекладу, вкажіть хоч, до якого місця ви його вичитали, якщо вже не змогли зробити це самі :)

Оформлення

Самий текст дуже незручно читати, тому використовуйте вікі-синтаксис для своїх матеріалів.

man 2 wiki

Щоб не переносити форматування з man до wiki самому, використайте Конвертер man до wiki. Програма не ідеальна, тому

  • робіть попередній перегляд і уважно дивіться
  • повідомляйте мене про помилки

k ilya 22:30, 24 Лют 2005 (EET)

Назви

Так відображається Вікі-текст
** Новий розділ ** ** Підрозділ** ** Під-підрозділ** == Новий розділ == === Підрозділ === ==== Під-підрозділ ====

Посилання

Wiki дає можливість створювати посилання в тексті статей, користуючись такими правилами.

Wiki-код Результат Коментар
`http://www.google.com` `[http://www.google.com]`
Найпростіший варіант - посилання у квадратних дужках (або без них). Посилання обов'язково має включати префікс протокола (напр. http://)
`[http://www.w3c.com World Wide Web]` [World Wide Web](http://www.w3c.com) Таким чином можна створити посилання з певним текстом. Необхідний текс просто слідує через пробіл після посилання. Тут квадратні дужки необхідні.
`?Головна стаття` `?Головна стаття ` ?Головна стаття
?docs.linux.org.ua
Посилання на статті в середині wiki обгортаються у подвійні квадратні дужки, а текст посилання відділяється від самого посилання вертикальною рискою "|" а не пробілом.

Шрифти

Користуйтеся різними шрифтами, щоб вирізнити терміни, ключові слова, команди тощо

Так відображається Вікі-текст
Погрубшена письмівка
'''Погрубшена письмівка'''
Похила письмівка
''Похила письмівка''

Списки

Так відображається Вікі-текст
* Створювати списки дуже просто: * починайте рядок з <<зірочки>> * кількість зірочок означає рівень в ієрархічному списку * Створювати списки дуже просто: ** починайте рядок з <<зірочки>> *** кількість зірочок означає рівень в ієрархічному списку
1. Нумеровані списки 1. зручні 1. для організації даних # Нумеровані списки ## зручні ## для організації даних
* Можна створювати змішані списки 1. та вкладати їх * один в один * Можна створювати змішані списки *# та вкладати їх *#* один в один
; Список означень : означення ; елемент : означення елементу * _Заввага: Один елемент на рядок, без символу НОВОГО РЯДКА._

Таблиці

У Вікі можна використовувати таблиці і ця стаття тому доказ. При цьому треба пам'ятати наступні скорочення:

Скорочення Що воно означає
`{|` Початок таблиці. Після цього маркера можна (у тому-ж рядку) додати атрибути таблиці, наприклад, `border` або `cellspacing`
`!` Початок першої в рядку клітинки шапки
`!!` Початок всіх інших клітинок шапки
`|-` Початок нового рядка
`|` Початок нової клітинки
`|}` Кінець таблиці

Проста заготовка таблиці

Пишеться так А виглядає так
{| border="1" ! Дебет !! Кредит |- | 10.15 | 20.50 |- | 4.32 | 12.50 |} | Дебет | Кредит | | :----------- | :-------------- | | 10.15 | 20.50 | | 4.32 | 12.50 |

Увага! Докладніце про таблиці у Вікіпедії можна дізнатися тут, на самій Вікіпедії

Символи

Хоча Вікі старається здогадуватися, що у вас на думці, цим не варто зловживати. Тобто, хоча це й марудно, а однак знаки < та > слід би записувати як < та >, а закарлючку & писати як &. Так між іншим, деякі значки, прийняті в нашій типографіці й дуже тут бажані:

   
« &laquo;
» &raquo;
&#x2014; або &mdash;

Код

Для алгоритмічних мов, файлів настройки тощо, вживайте теґи

 

<pre>Команда1 Параметр1 Параметр2
Команда2 Параметр1 Параметр2
</pre>

Для одного рядка можна вживати теґи Команда1 Параметр1 Параметр2

Виноски

Починаючи з 4 червня 2005 року, в статтях можна створювати виноски з автоматичною нумерацією або ж навіть довільним позначеннямОсь приклад.. Для того, щоб вставити виноску в текст, достатньо в потрібному місці тексту написати

<footnote>текст виноски</footnote>

або

<footnote>[значок]текст виноски</footnote>

Текст виноски може бути довільним вікітекстом; для значка виноски екрануються символи < та >, але не &, що дозволяє вставити довільний символ[△]Наприклад, такий.. Виноски, що використовують нечислові значки, не впливають на нумераціюЯк бачите... .

Щоб показати самі виноски, необхідно написати таке:

<listfootnotes>Необов'язковий текст вступу</listfootnotes>

Слід зауважити, що показати виноски можна лише раз. Перелік їх після показу очищується, після чого набирається новий перелік, проте нумерація продовжується як звичайно. Для того, щоб змінити хід нумерації, потрібно подати бажане число як значок — нумерація продовжиться від цього числа[100]Ось приклад..

Варто зауважити, що квадратним дужкам зі значком не повинен передувати жоден пробіл [a] Бо інакше може вийти таке....

Пунктуаційна автозаміна

Починаючи з 11 грудня 2005 року, на сайті діє пунктуаційна автозаміна. Вона працює так:

  • зайві пробіли перед , : ! . ? ; знищуються;
  • дефіс, оточений пробілами, або кілька дефісів підряд, замінюються на довге тире;
  • ,, (дві коми підряд) та (два обернені апострофи) замінюються відповідно на ,, та;
  • << та >> замінюються на << та >> відповідно.

Така автозаміна не працюватиме всередині відформатованого наперед тексту (

...
) і в фрагментах коду (...), як також усередині ....

Детальна інструкція на wikipedia.org

Wikipedia:Як редагувати статтю

Використання механізму категорій

Відколи на сервері працює стабільна версія MediaWiki, це дає змогу користати з так званих категорій. Кожна категорія має власну сторінку, на котрій в алфавітному порядку перелічені всі статті, що до неї входять — своєрідний предметний покажчик. Процес сортування й показу статей автоматичний, отож, нам не треба турбуватись про те, чи з'явиться наша стаття у правильному місці.

Також використання категорій звільняє нас від того, щоби вказувати назву статті у всіх переліках, де вона могла б з'явитись. І запобігає виникненню двох статей з однаковим умістом, лише з різними назвами.

Одним словом, категорії необхідно використовувати. Тепер подивимось, як.

Ви створили нову статтю. Для того, щоб читач її легко знайшов, її потрібно віднести до однієї або кількох категорій. Для цього слід відкрити ?перелік категорій, і визначити, до якої категорії (або яких категорій) повинна належати ваша стаття. Після того, як Ви остаточно визначите це (зазвичай це буде дві категорії, перша вказуватиме тематику, друга — обсяг статті, хоча є й винятки), додайте в кінці своєї статті такі посилання:

<span class="createlink"><a href="/cgi-bin/ikiwiki.cgi?page=%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F%3A%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%97&amp;from=Dlou%2Farchive%2F%D0%AF%D0%BA_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96&amp;do=create" rel="nofollow">?</a>Категорія:Назва категорії</span>

Будь ласка, зауважте, що назви категорій чутливі до регістру символів. На сторінках категорій цього сайту міститься код, котрий можна скопіювати та вставити на Вашу сторінку.

Після того, як Ви збережете сторінку, Ви зможете побачити внизу сторінки посилання на категорії, до яких стаття належить — як у кінці цієї сторінки. При цьому місце розташування посилання значення не має.

На сторінці категорії назва Вашої статті буде вже на своєму місці, коли Ви її поновите.

Більше нічого для повноцінного користування категоріями робити не потрібно. Хіба за таким винятком: назва статті може бути не тим, за чим Ви хотіли б її сортувати. Натомість, Ви б хотіли вказати інший ключ для сортування. Тоді Ваше посилання на категорію повинно виглядати так:

<span class="createlink"><a href="/cgi-bin/ikiwiki.cgi?page=%D0%B2%D0%B0%D1%88_%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87&amp;from=Dlou%2Farchive%2F%D0%AF%D0%BA_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96&amp;do=create" rel="nofollow">?</a>Категорія:Назва категорії</span>

Як організовані категорії на нашому сайті

На нашому сайті вже є достатня кількість категорій, отже, створювати власні потреби немає (взагалі, категорія створюється, якщо Ви на неї посилаєтесь). Як правило, Вам потрібно буде вказати категорію за тематикою — одною з перелічених у розділі «Завдання» на ?головній сторінці. Також, якщо Ваша стаття концентрується на певному дистрибутиві/ОС, вкажіть відповідні категорії. Окрім того, визначіться з тим, чим є Ваш матеріал — статтею/оглядом, ЯКЦЕ, чи великим підручником, і вкажіть посилання також і на одну з категорій «за обсягом».

Проте, якщо Ви хочете внести нову сторінку підручника (man page), натомість вкажіть лише одне посилання — на категорію, котра представляє розділ підручника. Їх опис і призначення міститься на ?цій сторінці. Посилання на головну категорію з'явиться автоматично.

Зауважте ще раз: самі сторінки категорій редагувати не потрібно!

Де можна дізнатись більше

Інше

  • Вказуйте, звідки взято оригінальний текст, його версію та дату. Це полегшить його правлення та оновлення.

Вимоги Wiki

Основне правило додавання матеріалів у Вікі — спочатку створіть посилання на ще відсутню сторінку, тоді перейдіть на неї й вводьте її текст. Вкажіть, до яких категорій належить сторінка. В більшості випадків цього досить...