Деякий час тому зникла електроенергія і подумав про OpenSUSE 12.3 і записав на папірці те негативне що спало на думку.

  • Дивний набір програм. Наприклад є програма-клієнт для деяких сервісів ведення мікроблогу, є Marble для перегляду карт, є повний набір програм з офісного пакету LibreOffice, є Java (цікаво, кому вона може знадобитися). Але немає відеоплеєра а в якості аудіоплеєра використовується монстроузний Amarok.

  • Не працює автоматичне встановлення кодеків для відтворення аудіо і відеофайлів (хоча в версії 10.3 і, здається, в 10.4 працювало). З'являється повідомлення про помилку і на цьому все закінчується.

  • Програми, як з'ясувалося, можна видаляти і, здається, встановлювати прямо в режимі живого CD і ці зміни потім збережуться але ніде про це не сказано.

  • Фірмовий стиль, брендування. Перше що помітив так це те що вони перейшли на темний бік кольрової гамми і позбулися тієї світлозеленої оптимістичності яку я бачив в версії 11.4. Друге це те що цього брендування якось мало а в редакції GNOME так і взагалі майже немає.

  • Управління програмами в YaST. Коли встановлюєш з його допомогою програму може виникнути ситуація, коли він захоче завантажити і встановити ще дофіга програм. При цьому відмовитися від цього ніяк не вийде. Пов'язано це з тим що в OpenSUSE якось занадто багато залежностей. Для того щоб встановити тільки те що ти відмітив слід в меню Options відмітити пункт Ignore Recommended Packages for Already Installed Packages.

  • Після встановлення можна зіткнутися з тим що ефекти в KDE сповільненні в порівнянні з режимом "живого" CD.

PS Ще він довго завантажується.

PPS Залежності. Це звичайно не Fedora але видаливши один непотрібний пакет (mdadm) можна позбутися половини YaST. А без цього OpenSUSE втрачає значну частину своєї привабливості.